Beszámoló március-április

Vote it
(0 votes)
Posted by  in: Ökokuckó

Az Ökoiskola keretében, márciusban és áprilisban megvalósított programok és feladatok:

 • Fenntarthatósági Témahét
 • Víz világnapja – terepgyakorlat, vízminták gyűjtése
 • Táncsics labor – vízminták vizsgálata, fizikai – és kémiai kísérletek
 • „TE SZEDD” – Hadisírok tisztítása – katonatemető karbantartása
 • Közösségi szolgálat – Meteor Turista Egyesület: Vukov Túra
 • A Föld Napja
 • Ökoiskola faliújság frissítése
 • Iskolaújság és iskola honlapjának frissítése
 • Elektronikus kérdőívek kitöltése – diákok részéről
 • Energia – őrjárat folytatása

Fenntarthatósági Témahét

Ennek témája a Víz Világnapja volt. Kovács Krisztina védőnő és Benke László tanár úr a témához kapcsolódó projekt órákat tartottak.

Projekt témák: A globális vízszennyezés, vízi élővilág, és Somogy vizei: Balaton, Baláta – tó, Dráva élővilága (Benke László tanár úr szervezésében)

Emberi szervezet és a víz kapcsolata, vízi sportok, szólások – közmondások, ásványvizek és lelőhelyeik, teák – gyógyteák, háztartási víz használata és takarékosság (Kovács Krisztina védőnő szervezésében)

Természetes vizek tisztaságának vizsgálata, fizikai és kémiai kísérletek vízzel (Pálinkás Margit szervezésében)

Részt vevő osztályok: 9/K-V, 1/9/7, 10/1, 10/2, 11/1

A Fenntarthatósági Témahét magába foglalta a következő pontok közül: a Víz Világnapját, Táncsics Labort és a TE SZEDD programokat is. Igazi csapatmunka volt!

Víz világnapja

A 9/K-V osztály tanulói vízmintákat gyűjtöttek környezetünk, természetes vizeiből – így a Kapos folyóból, Töröcskei tóból, továbbá a Négy Testvér forrásból és a közelében fekvő halastóból. A mintavételezés során több egyszerű vizsgálatot is elvégeztek a tanulók, amelynek célja a víz ihatóságának illetve fogyaszthatóságának megállapítása volt.

Túravezető: Detrich István (Meteor Turista Egyesület)

Táncsics labor

Az előző nap begyűjtött vízmintákat megvizsgáltuk – mértük a nitrát -, foszfát tartalmat, továbbá a vízminták zavarosságát, pH értéket, vízkeménységét. A vizsgálatok eredményeiből meg tudtuk állapítani, hogy melyik víz alkalmas fogyasztásra, illetve melyik szennyezett nagyobb mértékben. Emellett érdekes fizikai és kémiai kísérleteket végeztünk a vízzel.

Részt vevő tanulók: 9/K-V osztály tanuló

Mérést vezető tanár: Pálinkás Margit

TE SZEDD

város tisztítás keretében a METEOR Turista Egyesület és az Ökoiskola közösen választotta meg a helyszínt a Hősök Temetőjét.

Részt vevő osztályok: Kk 12/B, és Kk 12/A.

A program szervezésében szerepet vállalt: Kárász László igazgató úr, Pálinkás Margit – továbbá a Meteor Turista Egyesület részéről Detrich István. Ez a program fontos, az egyesülettel közös program volt.

Horváth Zsolt százados irányította a munkálatokat. Erről a tevékenységről több helyen is megjelentek cikkek a médiában – amelyek az alábbi linkeken megtalálhatók.

A TE SZEDD programban tevékenykedett a DÖK is. Kapusi – Végh Beáta Éva tanárnő irányításával a Városliget tisztítása történt meg iskolánk diákjai által.

Ezekről az eseményekről az alábbi linken találhatók cikkek:

Közösségi szolgálat – Vukov túra

A Meteor Turista Egyesülettel (MTE) kötött megállapodás alapján igyekszünk közös programokat szervezni. A Vukov teljesítmény túra 2019.04.16 –án került megrendezésre, ahol a Kk12/A osztály tanulói segítettek. A tanulók közösségi szolgálat keretében, vendéglátó tevékenységet végeztek.

Részt vevő tanulók: Horváth Barbara, Kulcsár Kinga és Szolnoki Róbert a Kk12/A osztályból.

Közösségi szolgálatot szervezte: MTE és Pálinkás Margit.

Föld Napja

Ezen jeles nap a DÖK és az Ökoiskola közös rendezvényeként került megszervezésre. A diákok és tanárok közül sokan zöldbe öltöztek – így emlékezve meg erre a napra. Az 5/13/V osztály pedig egy fát ültetett az iskolai halastó mellé, a jeles nap alkalmából.

Szervezők: Kapusi - Végh Beáta Éva, Pálinkás Margit

 

Ökoiskola faliújság frissítése

Témák:

 • Jeles Napok – Víz Világnapja, Fenntarthatósági Témahét
 •  Föld Napja – Madarak és Fák Napja

A faliújságunkat két alkalommal is frissítettük a jeles napoknak megfelelően. A faliújság szerkesztésében a 10/2, és a 5/13/V osztály tanulói vettek részt.

Iskolaújság és iskola honlapjának frissítése

Balogh Eszter és Teveliné Matejdesz Anikó közreműködésével sikerül mindig a legfrissebb ökoiskola híreket továbbítani a diákok részére.

Elektronikus kérdőív kitöltése a diákok részéről

Elkezdődött az elektronikus kérdőívek kitöltése, amelynek fontossága az, hogy képet kapjunk arról, hogy a diákoknak mi a véleménye az ökoiskoláról, a hozzá kapcsolódó programokról, és elvekről. Eddig kb. 180 tanuló töltötte ki a kérdőívet, melynek eredményeit kiértékeljük.

A kérdőívet Pálinkás Margit készítette.

Energia – őrjárat folytatása

Ebben a két hónapban kisebb – nagyobb mértékben működött az őrjárat. Ennek a tevékenységnek a hatékonyságán még van javítani való.

A fentiek alapján megállapítható, hogy tartalmas két hónap áll mögöttünk, a feladatok elvégzésében iskolánk diákjai és tanárai közül sokan aktívan részt vállaltak.

Írta: Pálinkás Margit

Számlázási cím

Kaposvári Szakképzési Centrum
Székhely:
7400 Kaposvár
Kontrássy u. 2/A.
Telefon:
82/494-104
Email:
info@kszc.hu