2. félévi beszámoló

Vote it
(0 votes)
Posted by  in: Ökokuckó

Ökoiskola munkacsoport

2. féléves beszámolója

A második félévben is igen tartalmas programjaink voltak.

A téli hónapokban folytattuk a téli madáretetést. Ez egy kicsit kitolódott március elejére is, mivel eléggé zord volt még az időjárás. Ebben a programban részt vettek a következő osztályok: 9/K-V, 11/3, 5/13/K-V. Etetéshez szükséges eleséget biztosította: Kárász László (ig.), Horváth Lajos, és Malatinszky Zoltán tanár úr.

Az ökoiskola idei programjaink közül az egyik legfontosabb volt, a fűszerkert megépítése. Ennek alapjait a februári hónapban kialakítottuk a 2/10/6 és 3/11/6 osztályos tanulók segítségével, de az iskolai karbantartási munkálatok miatt, nem tudtuk folytatni ennek megépítését. Ezt a feladatot a következő tanévben fogjuk teljesíteni.

Az ökoiskola faliújságot továbbra is folyamatosan frissítettük, aktuális témákkal és az évszakokhoz igazodóan. A faliújság szerkesztésében segítő osztályok a 10/2 és az 5/13/V osztályok voltak.

Az energia őrjáratot folytattuk a második félévben is. Ebben a félévben nemcsak a szakgimnáziumi osztályok vettek részt, hanem a szakközépiskolai osztályok is. Fontos volt ennél a feladatnál az osztályfőnökök motiváló szerepe.

A tavasz folyamán felkérést kaptunk az OFI – tól, hogy készítsük el, az általa összeállított felmérést – amit sikeresen megoldottunk. A felmérés felelőse Pálinkás Margit volt.

A tavaszi hónapok elég mozgalmasan teltek, mivel ekkor került megrendezésre iskolánkban a Fenntarthatósági hét. Ennek keretében Benke László és Kovács Krisztina tartott érdekes projekt órákat. A Víz Világnapja volt a fő téma – ennek keretében a Meteor Turista Egyesület segítségével túrát szerveztünk, és a környező vizeinkből mintát vettünk. Ezeket a vízmintákat pedig a Táncsics Mihály Gimnázium laborjában megvizsgáltuk, fogyaszthatósági szempontból. Részt vevő osztályok: 9/K-V, 1/9/7, 10/1, 10/2, 11/1 Ennek a feladatnak a felelőse Pálinkás Margit volt.

A „TE SZEDD” program keretében a diákönkormányzattal együttműködve az önkéntes várostisztításban is részt vettünk. Az ökoiskola keretében a Hősök temetőjét tisztítottuk meg a Kk12/A és Kk12/B osztályokkal.

Közösségi szolgálat kiépítése a Magyar Honvédséggel és a Meteor Turista Egyesülettel szintén jól sikerült. Egyrészt az I. világháborús sírok tisztítását végezték a tanulók közösségi szolgálat keretében, amelynek célja a nemzeti öntudatra és hazafiságra nevelés is volt, a környezeti nevelés mellett. A turista egyesületnél két fontos programban vettek részt diákjaink: Vukov Emléktúra és az éjszakai teljesítménytúra szervezése. Ezekért a feladatokért felelős Pálinkás Margit volt. A közösségi szolgálatban részt vevő osztályok: Kk12/A és a Kk12/B. A TE SZEDD program megvalósítását segítette Kárász László igazgató úr és Kapusi Végh Beáta Éva.

A „jeles napok” keretében megünnepeltük a Föld Napját, a Madarak és Fák Napját, és a Víz Világnapját. A Föld Napja alkalmából zöldbe öltöztünk és fát ültettünk. Ennek elsődleges felelőse Kapusi-Végh Beáta Éva volt. Az 5/13/V osztály pedig egy fát ültetett, osztályfőnökük, Pálinkás Margit segítségével ez alkalomból. Májusban a Madarak és Fák Napja alkalmából szerveztünk egy előadást a madarakról. Az előadó Geibl Krisztián volt a Kaposvári Madártani Egyesület egyik vezető tagja. E jeles nap alkalmából még rajz- és fotópályázatot is hirdettünk a diákok részére, amely szintén jól sikerült, mivel szép munkákat adtak be a tanulók. Ezen programok megvalósítását segítő tanárok Kozma György és Pálinkás Margit volt. A madártani egyesület előadásán részt vevő osztályok a következők voltak: 1/9/4; 1/9/5; 9/K-V; 2/10/6; 11/1; Kk12/B; Kk12/A. Az előadás az iskolánk dolgozói számára is nyitott volt – ezzel a lehetőséggel éltek páran.

A rajzpályázat eredményei: Tobak Dorottya 11/8 1. helyezés

                                             Kovács András 9/K-V 2. helyezés

                                             Homa Kíra Korina 10/2 3. helyezés

A fotópályázat nyertese: Pakot Kármen 10/1 osztályos tanuló.

Ebben a tanévben folyamatosan kerültek cikkek az iskolaújságba is a különböző ökoiskola programokkal kapcsolatban. A cikkeket Pálinkás Margit írta, és Balogh Eszter segítette ezek megjelenését az újságban. Hasonlóképpen az iskola honlapjára felkerültek a beszámolók kéthavonta és a félévente. Ezeket szintén Pálinkás Margit írta, és Teveliné Matejdesz Anikó segítette ezek megjelenését a honlapon.

Elektronikus teszt keretében megkérdeztük iskolánk diákjait az idei programokkal kapcsolatban, továbbá kíváncsiak voltunk arra, hogy mennyire környezettudatosak. 227 diák töltötte ki a tesztet, amelynek eredményét majd a következő tanév elején a DÖK gyűlésén megismerhetik a tanulók. A kérdőívet készítette és a mérést irányította Pálinkás Margit.

Utolsó nagyobb lélegzetű programunk a Biogáz üzem látogatása volt Kaposváron. Ennek célja az volt, hogy a diákjaink megismerjék a fosszilis tüzelőanyagokat helyettesíthető megújuló energiákat. A program nagyon tetszett diákjainknak és tanárainknak egyaránt - ez a program a kollégák számára is meg lett hirdetve. Különböző osztályokból vettek részt az üzemlátogatáson: 1/9/5; 9/K-V; 10/2; 11/2; Kk12/A és Kk12/B. A program megvalósítását segítette Kárász László igazgató úr, a programért felelős tanár pedig Pálinkás Margit volt.

Az iskolai diáknap keretében a DÖK mellett, az Ökoiskola is részt vett a szervezésben. Ebből kifolyólag meghívtunk más ökoiskolákat is, hogy vegyenek részt a diákprogramokban - így a Kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnáziumot, és Szakközépiskolát továbbá a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ szakiskolai csoportját. Ez utóbbi iskola sajnos nem tudott idén eljönni a programokra, de reméljük jövőre sikerül. A meghívott iskola diákjai a sportversenyen vettek részt, amelynek eredményeképpen harmadik helyezést sikerült elérniük. Az ökoiskolák közötti kapcsolattartó Pálinkás Margit volt.

Összefoglalva az idei évről elmondható, hogy tartalmas és programokban gazdag évet zárhattunk. Programok mellett fontos szerepe volt még Kozma Györgynek és Druzsin Beatrixnek az iskola udvarának virágosításában. Az iskolai halastó egész éves karbantartását és a telepített halak etetését Kozma György tanár úr végezte. Az egészséges büfé kínálatának kialakításában pedig Durecz Gyöngyinek volt fontos szerepe. Az ökoiskolai hirdetések megvalósítását pedig Kőhalmi István rendszergazda segítette.

Az ökoiskolai feladatok megvalósulása akkor a leghatékonyabb, ha többségében csapatmunkában valósítjuk meg -az eddig megoldott feladataink is ezt támasztják alá.

Kaposvár, 2019.06.19.

Pálinkás Margit 

ökoiskola koordinátor

Last modified on Csütörtök, 27 Június 2019 13:09

Számlázási cím

Kaposvári Szakképzési Centrum
Székhely:
7400 Kaposvár
Kontrássy u. 2/A.
Telefon:
82/494-104
Email:
info@kszc.hu