2019/2020. tanév II. félév

Vote it
(0 votes)
Posted by  in: Ökokuckó

Az Ökoiskola keretében megvalósított programok és feladatok:


1. Téli madáretetés folytatása
2. Iskola kert gondozása
3. Ökofaliújság frissítése
4. Zöldiroda létrehozása
5. Energia-őrjárat
6. Konfliktuskezelés tréningek folytatása
7. Jeles napokról megemlékezés
8. Szülői kérdőív készítése, véleményezés


Kiemelt tevékenységeinkről röviden:


1. Téli madáretetés folytatása:


Bár a február már viszonylag korán meghozta az enyhülést az időjárásban, de a változékonyságot is. Ennek következtében úgy láttuk jónak a csoport tagjaival konzultálva, ha ezekben a hónapokban - február, március- még folytatjuk a madáretetést. Egyre több osztály kezdett bekapcsolódni ebbe a programba. Mindenképpen törekedtünk arra, hogy önkéntes alapon történjen ez a tevékenység. Külön kiemelném azokat az osztályfőnököket, akik lelkesítették osztályaikat erre a tevékenységre – így Kiss Alexandra, Malatinszky Zoltán, Ivánczi Barbara és Mészárosné Bene Ildikó nevét.
Résztvevő osztályok: 9/T-V, 9/5, 9/6, 10/6 és 3/11/3.

2. Iskola kert gondozása:

Az ősszel elültetett virághagymák a jó idő hatására kihajtottak és ezek a hajtások növekedésnek indultak. A jó idő következtében, a virághagymák környezetében megjelentek a gazok is – így szükséges volt a kert gondozásának elkezdése. Továbbá, hogy védjük a friss hajtásokat, kerítéssel elkerítettük a beültetett területeket. A szárazabb időszakokban szükséges volt a fejlődésben lévő növények öntözése is, amelyben egyre több tanár és technikai dolgozó kolléga vett részt. Nagyon szép lett az iskola udvarában a virágoskert. Ha nem lett volna a rendkívüli járványügyi helyzet az iskola tanulóit bevontam volna a kert gondozásába.

Részt vevők: Kozma György, Kárász László (ig.), Géger Teréz, Pálinkás Margit, Malatinszky Zoltán, Neiczer Csaba, Szilágyi Zsolt, Druzsin Beatrix.

3. Ökofaliújság frissítése:


Aktuális témáink voltak ebben a félévben a téli madáretetés mellett, a tavaszi időszakban a kertünk madarai és a jeles napok (A víz világnapja, Föld napja és a Madarak és Fák napja)
A faliújság frissítésében segítettek a 3/11/3 és 9/T-V osztályok diákjai.
Felelős: Pálinkás Margit

4. Zöldiroda létrehozása:


Az irodák és a tanári szobák átalakítása megkezdődött március elején – a zöldiroda létrejöttéhez szükséges szempontok szerint. Első lépésként az irodákban elősegítettük a szelektív hulladékgyűjtés hatékonyságának javítását – ennek érdekében megoldottuk az irodákban a szelektív hulladékgyűjtő kukák elhelyezését. Továbbá plakátok elhelyezésével segítettük a tájékoztatást, hogy melyik gyűjtőedénybe mit lehet/vagy nem lehet kidobni. Még jobban igyekeztünk odafigyelni az energiatakarékosságra.
Felelős: Pálinkás Margit

5. Energia- őrjárat:

Változó hatékonysággal sikerült kivitelezni ezt a tevékenységet. Nagyon meghatározó az osztályok hozzáállása, illetve inaktivitása. Új módszeren dolgozik a csoport, amelynek a segítségével ezt a feladatot a tanulók motiváltabban, illetve hatékonyabban végeznék el.
Felelős: Pálinkás Margit

6. Konfliktuskezelés tréningek folytatása:

Az osztályokban tovább folytatódott ez a tréning. Felmerült igényként, hogy jövőre esetleg a felsőbb évfolyamokon is lehetőség szerint kellene tartani. Az kilencedik osztály diákjaival beszélve számukra biztos, hogy hasznos volt –így lehetőség szerint ezen az évfolyamon jövőre is tervezzük.
Program létrejöttében tevékenykedett: Tóth Katalin és Pálinkás Margit

7. Jeles napokról megemlékezés

A digitális oktatás időszakában is próbáltunk megemlékezni a Jeles napokról. Ennek keretében először a „Föld Napjáról”, majd a „Madarak és Fák Napjáról” emlékeztünk meg a közösségi oldalakon, illetve a tanulók feladatlapjaiba beépítve különböző tanórákon – elsődlegesen az informatika és természetismeret órákon. A fejlesztő pedagógusok is felhasználták ezeket a tananyagokat foglalkozásaik keretében, olyan tanulóknál, akik tanóra keretében nem találkoztak ezekkel a feladatokkal.
Programért felelős volt Benke László és Pálinkás Margit.

8. Szülői kérdőív készítése, véleményezés

A szülők részére is el lett készítve egy kérdőív, mely felmérte a tájékozottságukat és hozzáállásukat ebben a témában. A kérdőíveket a szülői munkaközösség tagjai töltötték ki.
Kérdőívet szerkesztette, kiértékelte: Pálinkás Margit

A vírus helyzetre való tekintettel márciustól számítva, nem nagyon volt lehetőségünk csak digitális formában az ökoiskola tevékenységekre. Az iskolánkban már második éve tartó felújítási munkák keretében, most a fűtési rendszer lett újjáépítve – ami a téli hónapokban jelentős megtakarítást fog jelenteni. A tavalyi tanévben a nyílászárók cseréje megtörtént. Ez a korszerűsítés is elősegíti a kevesebb energia felhasználását a hidegebb hónapokban. Komoly beruházások ezek a napelemes rendszer mellett, amelyet három éve építettek meg. A folyamatos újítások miatt a tervezett fűszerkert területén építési törmelék került elhelyezésre emiatt módosítottunk a célunkon – így virágoskertet hoztunk létre az iskola udvarának szabad területén, amely széppé varázsolta az iskolai környezetet. A fűszerkert pedig reményeink szerint jövő tanévben megépítésre kerül, mivel a felújítási munkák végre befejeződtek.


A korszerűsítéseknek köszönhetően energiatudatos iskola lettünk. Tovább >>>

A beszámolóhoz kapcsolódó tevékenységek képekben (bővebben): ITT 

Virágos kertünk képekben: ITT

Számlázási cím

Kaposvári Szakképzési Centrum
Székhely:
7400 Kaposvár
Kontrássy u. 2/A.
Telefon:
82/494-104
Email:
info@kszc.hu