2020/2021. tanév I. félév

Ez a tanév nagy bizakodással indult a programok terén, hiszen a munkatervünk alapján számos színes program gazdagíthatja iskolánk életét.

Az iskolánkban a megújuló szakképzés révén készülő tanmenetekbe és helyi tanterveinkbe beillesztettünk olyan fenntarthatósághoz és környezeti neveléshez kapcsoló témákat, amelyek a tananyagokhoz is könnyen kapcsolhatók.

Az őszi hónapokban beindultak a már hagyománynak számító tevékenységeink. Kis apróságokkal indítottunk, így az ökofaliújság frissítése, amit évszakoknak megfelelő témával mindig megújítunk. Ebben a tevékenységben segítettek a 9/2. osztály tanulói.

A szintén hagyományos tevékenységeink közé sorolható energia őrjárat is kezdetét vette az őszi hónapokban. Ezt a tevékenységet a felsőbb évfolyamok tanulói kezdték meg, így a Kk13, Kk12 és 12/K-V osztályok. A diákok számára kezd ez a tevékenység egyre természetesebb lenni – vigyázunk az energiafelhasználásra és a tisztaságra.

Az első jeles nap az Autómentes Nap volt, melyet az iskola dolgozó részére szoktunk megszervezni. Ezen jeles nap alkalmából a kollégák jobban odafigyeltek arra, hogy például autó helyett gyalog, biciklivel, vagy rollerrel jöttek iskolába.

Az alsóbb évfolyamok számára elkezdtük megszervezni a konfliktuskezelés tréninget, mely a tavalyi tanévben is megszervezésre került. Ennek megszervezését külsős kolléga, szociális segítő végzi. Szükség van erre a kilencedik évfolyamokon elsődlegesen prevenció céljából.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétre is benevezett iskolánk, amelyen sikeresen részt vettünk – ennek elismeréséül kaptunk egy elismerő oklevelet is.

Az őszi sikeres programjaink közé sorolható az iskolánk diákjainak környezeti nevelése. Ennek keretében az iskola kertjét tettük rendbe, téliesítettünk. Muskátlikat és a nyáron kiültetett növényeket cserepekbe átültettük és az iskola belső területén helyeztük el. Továbbá egyéb cserepes növényeket a beltéri folyosókon elhelyeztük iskolánk tanulóinak segítségével. Jó volt látni a diákok szorgoskodását és azt az örömöt, ahogy ezt a feladatot megoldották. Ebben a tevékenységben több osztály is segítségünkre volt: 9/1., 9/2., 10/T-V, 11/K-V és 10/5. osztályok. Igazi csapatmunka volt. Az iskolakert télisítéseként az előudvarba ültettünk egy pár virágot, amelyek bírják a hidegebb időjárást is.

Egy-két tanteremben, az őszi hónapokban az osztályok megkezdték a „Zöldsarok” kialakítását is.

Az iskolánkban befejezésre került a fűtési rendszer és a nyílászárók korszerűsítése, amelynek most már pozitívumait élvezhette minden tanuló és dolgozó egyaránt.

Sajnos számos tervezett tevékenységünknek nem kedvezett a vírushelyzet, vagy az időjárás. A vírushelyzet miatt nem került sor a papírgyűjtésre – ezt azért szeretnénk megvalósítani a tavasz folyamán, ha lehetőség lesz rá. A téli programjaink egy részét a digitális tanítás miatt szintén nem tudtuk megvalósítani, így például a téli madáretetést - pedig már voltak önkéntesen jelentkező diákok erre a feladatra.

Nos, bízunk benne, hogy a tavaszi programjainkat már meg tudjuk valósítani és visszatérhetünk az iskolába hamarosan.

Eseményeink képekben >>>

 

Kaposvár, 2021.01.27.

Pálinkás Margit

ökoiskola- koordinátor

Számlázási cím

Kaposvári Szakképzési Centrum
Székhely:
7400 Kaposvár
Kontrássy u. 2/A.
Telefon:
82/494-104
Email:
info@kszc.hu