Fenntarthatósági témahét 2021

Az idei tanévben nem igazán rendhagyó módon történt a fenntarthatósági témahét megszervezése iskolánkban.

A programjaink digitálisan lettek megtartva, melyen az iskola nem végzős diákjai vettek részt. Az első programunk egy előadás volt, amelyet a Jane Goodall (Roots and Shoots projekt) Társaság megbízásából Pálinkás Margit iskolánk egyik oktatója, önkéntes előadóként tartott meg. Az előadása felhívta a figyelmet arra, hogy az esőerdeink pusztulásához nagyban hozzájárul a pálmaolaj termelése. A pálmaolaj termelés csökkentése érdekében mi is tehetünk személyesen azzal, hogy tudatos vásárlók vagyunk és megpróbáljuk kiiktatni a háztartásainkból azokat a termékeket, amelyek ezt tartalmazzák. Az egyes bolthálózatok is hozzájárulnak ehhez, mivel saját termékeiket ellátják pálmaolajmentes logokkal. Kérdés, hogy létezik- e fenntartható pálmaolajtermelés? Sajnos a gyakorlatban még nem, mivel még mindig vannak erdőtüzek, amelyeknek célja az olajpálma ültetvények területének további növelése.
A második programunk egy erdőismeret teszt volt, amelyet iskolánk 181 tanulója és oktatói töltöttek ki eredményesen. Ebben a tesztben az erdő állat- és növényvilága mellett, az erdőgazdálkodással is találkozhattak diákjaink. Érdekesség képpen pedig tanulóink meghallgathatták az erdő hangjait. Az erdőismereti elektronikus tesztet iskolánk oktatói állították össze.

Az erdőismereti teszt eredményeit tekintve a következő tanulók voltak a legeredményesebbek:

1. helyen végeztek a következő tanulók (14/15):

 • Kövér Erika 10/T-V
 • Krisztea Boglárka 10/T-V
 • Hideg Balázs 10/6
 • Szekeres Anna Kk12

2. helyen végeztek a következő tanulók (13/15):

 • Makkai Dzsenifer 9/1
 • Simonyi Dorina 9/1
 • Forró Bernadett 9/2
 • Mihalics Liza 10/T-V
 • Nógrádi Bence 10/T-V
 • 3. helyen végeztek a következő tanulók (12/15):
 • Hóbor Attila 9/2
 • Tóth Alexandra 9/3
 • Simon Vivien 10/6
 • Sztojka Izabella 10/T-V
 • Ács Boglárka 10/T-V
 • Hideg Ádám 11/K-V
 • Kovács András 11/K-V
 • László Péter 11/K-V
 • Székely Eszter 11/K-V

 

A harmadik programban egy szabadulószoba szerepelt, amelynek témája a tudatos vásárlás volt annak érdekében, hogy minél kevesebb műanyag hulladékot termeljünk magunk körül. A szabaduló szobát és az erdőismereti tesztet diákjaink mellett, iskolánk oktatói is kitöltötték. A szabaduló szobát Sütő Éva és Mészárosné Bene Ildikó oktatók készítették el.

A hét folyamán még kötetlen programként meg lehetett tekinteni két filmet, melyek közül az egyik „Amiről a fák suttognak”, a másik pedig Jane Goodall munkáját bemutató kisfilm volt. Ezekről a diákjaink esszét írtak, amelyben saját gondolataikat, véleményüket is megfogalmazhatták.

Összességében eredményesen zárultak programjaink, élményt és új ismereteket adott diákjaink számára.

 

A Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódóan iskolánk diákjai és dolgozói gyümölcsfákat és virágokat ültettek az iskola udvarába, amely kezd egyre szebb iskolakertté fejlődni.

ültetés

Nagyon sok esszé készült elektronikusan az előadás és a filmek tartalmából. Tanulóink esszéiből válogatva érdemes elolvasni a mostani ifjú generáció gondolatait:

Jane Goodall –„A remény hajtásai” film véleményezése egy tanuló szemével.

„Én nekem azért tetszett ez a film, mert ez a hölgy megmutatja, hogy küzdeni kell, azért amit el szeretnénk érni az életben. Olyan szép látvány, hogy az ember és a csimpánz között, milyen kötődés van. Számomra érdekes az is, hogy mostanra már a csimpánzok is elfogadják az ember közeledését – a hölgy elmondta, hogy első alkalommal nem akarták magukhoz engedni, viszont küzdött érte. Véleményem szerint, a hölgy bátor volt, hogy ezt elkezdte. Nekem tetszik ebben makia filmben, hogy a mostani világra kitér - elmondja, hogy megromlottak az emberi kapcsolatok. Ez a hölgy ráébreszt mindenkit arra, hogy minden nap mi magunk is megváltoztathatjuk a világot – szerintem erre biztatja az embereket. Megvédhetjük mi is környezetünket és vigyázhatunk az állatvilágra is.”

 

„Amiről a fák suttognak” filmről egy tanuló gondolatai:

„A film az erdőt és annak állatvilágát mutatja be. Ha egy fa meghal, annak helyére csak 1 utód nőhet ki, pedig milliónyi csemete van. A lombozat nagyon hasznos, hiszen a napfényt hasznosítani tudja, és az esőt be tudja fogni, amit később a gyökerek felszívnak. Ha egy fa sok vizet szív fel, akkor azt leadja, amelyik fa pedig rászorul, az hasznosítja. A talajszinten megtalálható sokféle állat, pl.: egér, szentjánosbogár, szarvasbogár, hernyók, kukacok. A fák az egyik leghasznosabb légtisztítók, erre példa a bükkfa, ami 1 év alatt 1 tonnányi poranyagot is képes kiszűrni a levegőből. Minél több élő és holt fa van egy erdőben annál nagyobb a talaj humusz rétege. A kisebb állatok kedvenc tápláléka a bükkfa makkja. Az anyafák kisebb csemetéiknek csak néhány % fényt engednek át, így nagyon lassan, de biztosan tudnak növekedni. A gombák a fák gyökerét körbe szövik, ezzel növelik a tápanyag felvevő felületét. A talaj alatt valóságos elosztó felület működik, amiben folyamatosan van tápanyageloszlás. Ha egy fa odvába megáll a csapadék, nagyon sok élet alakul ki benne, mint a lárvák, kétéltűek, hüllő fajok. Ha erdő nincs, élet sincs.”

Még egy tanuló véleménye:

„Gyönyörű film! A növényeknek nincsen szemük, még is látja a fény ezernyi tulajdonságát. A növényeknek nincs, agya mégis értelmez. A szajkó imádja a makkot-nem hagyja abba a gyűjtögetést és új erdőt ültet. Az erdőben valóságos kincs a fény. A fák
harkályfélék az odukészítés mesterei. Amikor a fa ellenállása meggyengül, a gomba megtámadja és beleköltözik. A gomba 
fonalai behálózzák a korhadt törzseket, elbontják és felveszik a nitrogén tartalmú anyagokat. Nekem nagyon tetszett ez a film és nem volt unalmas.”

„Pálmaolajmentes élet” előadással kapcsolatban egy tanuló szemlélete:

„Az előadás nagyon elgondolkodtatott. Az ember nem is gondolná, hogy ez mekkora probléma lehet, míg nem szembesül a tényekkel. Szívszorongató látni, hogy a természeti adottságokat ilyen kegyetlen módon szipolyozzák ki. Viszont az egy nagyon pozitív pont, hogy ma már rengeteg olyan szervezet, cég van, akik ez ellen bátran küzdenek. Ezek a képsorok arra késztetnek, hogy ezentúl én is jobban odafigyeljek a környezetemre és mindent megtegyek annak érdekében, hogy a vad élővilág továbbra is virágozzon.”

 

Írta: Pálinkás Margit (ökoiskolai koordinátor)

 

 

 

 

 

 

Számlázási cím

Kaposvári Szakképzési Centrum
Székhely:
7400 Kaposvár
Kontrássy u. 2/A.
Telefon:
82/494-104
Email:
info@kszc.hu