Fenntarthatóságra nevelés az iskolánkban

Iskolánkban a fenntarthatóságra nevelést tekintve nagy mérföldkő lesz a Zöld Föld tankönyv bevezetése a 2021/2022.tanévben.

A könyvet a komplex természettudomány/természetismeret tantárgy keretében fogjuk felhasználni elsődlegesen, de más szakmai és közismereti tantárgyak esetében is van lehetőség – tekintve a tankönyv és munkafüzet témáit. A könyv lehetőséget ad a játékos tanulásra, a gondolkodásmód formálására és új szemléletmód kialakítására. Szakmai programunk így kiegészült, mely már tartalmazza ezeket az új lehetőségeket a fenntartható2velés szempontjából.
Iskolánkban eddig is nagy hangsúlyt fektettünk a környezeti nevelés mellett a fenntarthatóságra. Napi szinten alkalmazzuk a szelektív hulladékgyűjtést papírra, műanyagra elsődlegesen, de gyűjtjük a szárazelemeket és a használt mobiltelefonokat is. (Igaz ez utóbbit csak alkalomszerűen.)
3A tanáriban kialakítottuk a „Zöld irodát”, ami a szelektív hulladékgyűjtés mellett azt is jelenti, hogy újrahasznosított papírt használunk fel nyomtatáshoz, fénymásoláshoz. A használt füzeteket összegyűjtjük és az üres lapjaikat újra hasznosítjuk pl. tanulói dolgozatokhoz.
Gondnokságot vállaltunk a katonasírok tisztítására is – ebben az esetben tanulóinkkal a hadisírok körül eldobált szemetet szedjük össze.
Iskolánkban működik az energia-őrjárat, melynek jelentősége abban rejlik, hogy tanulóink odafigyelnek a víz- és az áram felhasználásra.
Mindennapi tevékenységeink mellett fontosnak tartjuk, tanulóink figyelmét felhívni arra, hogy „Vedd a hazait!” – a tudatos vásárlásra történő nevelést. Ezt elsődlegesen szakmai tantárgyak keretében érintették eddig tanulóink.
Fontos számunkra a Hulladékcsökkentési és Fenntarthatósági Témahéten történő rés4zvétel, lehetőség szerint minél több alkalommal. Ebben az évben az újrahasznosítás jegyében választottunk témát – bevásárlószatyor készítése régi ruhákból. A vendéglátós területen pedig kihívás volt a zéró hulladékkal történő ételkészítés tervezése. Továbbá a fenntarthatósági témahét keretében is felhívjuk tanulóink figyelmét a természeti értékeink megóvására – a biodiverzitás és az ökoszisztéma megtartásnak fontosságára.
Az iskola fűtésrendszerének és szigetelésének felújítása, nagymértékben hozzájárult az energiafelhasználásunk csökkentéséhez. Megújuló energiákat tekintve, pedig napelemek lettek elhelyezve egy pár évvel ezelőtt iskolánk tetőszerkezetére – ezért is lettünk „Energiatudatos iskola”.
Mindezek alátámasztják azt a tényt, hogy iskolánkban a környezeti nevelés mellett, fontos a fenntarthatóságra nevelés is.

Kaposvár, 2021.06.30.

Pálinkás Margit
ökoiskola koordinátor

5

 

Számlázási cím

Kaposvári Szakképzési Centrum
Székhely:
7400 Kaposvár
Kontrássy u. 2/A.
Telefon:
82/494-104
Email:
info@kszc.hu