Rendhagyó irodalomóra

Vote it
(0 votes)
Posted by  in: Hírmondó

2020. szeptember 8-án és 15-én a GINOP-6.2.3-17-2017-00005 sz. pályázat keretében ismét rendhagyó irodalom óra volt

„Égig érő árnyak" címmel Tóthné Földesi Ilona kaposvári költő előadásában

A rendhagyó magyar órák programsorozat keretén belül iskolánk 40 technikumi képzésben résztvevő 9. és 13. évfolyamos tanulója rendhagyó irodalom órán vett részt, ahol a városunkban élő kortárs költő Tóthné Földesi Ilona önéletrajzi ihletésű prózai írásait tartalmazó köteteit mutatta be. A 83 éves Ica néni diákkora óta ír, de 2010 óta foglalkozik komolyabban lírai és prózai művekkel. Életének főbb állomásait három kötetben dolgozta fel versekben és elbeszélésekben: 1. Égig érő árnyak – Angyalszárnyak; 2. Szárnyaszegetten; 3. Angyalok démona.

A szeptember 8-án megtartott rendhagyó irodalom órán a szerző az első kötetben leírt időszakról beszélt, mely a második világháborúról, és az azt követő árvaságban telt fiatalkori éveiről szól. A találkozón részletek hangzottak el a fontosabb életeseményeket bemutató fejezetekből.

Szeptember 15-én folytatódott a program. Ekkor a szerző a második és harmadik kötetet mutatta be. A második kötetben az 1956–os eseményekről, és a forradalom utáni évekről ír, amikor az üldöztetés elől Mezőcsokonyára menekültek családjával. A harmadik kötetben a somogyi falut, az itt kialakított vidéki életüket mutatja be Ica néni.

A könyvekben leírt eseményeket további személyes élmények elmesélésével tette még átélhetőbbé a szerző. Ica néni célja a kötetek megírásával az volt, hogy szeretné az általa megélteket bemutatni a fiatal generációnak és sortársainak is.

Tóthné Földesi Ilona előadása hiteles, személyesen átélt élményeket, információkat megosztva az erkölcsi és esztétikai nevelés különös élményt nyújtó alkalma volt, ahol az író megközelítésén keresztül a tanulók is másként tekinthettek a világra, önmaguk és mások megismerését is mélyíthették.

Számlázási cím

Kaposvári Szakképzési Centrum
Székhely:
7400 Kaposvár
Kontrássy u. 2/A.
Telefon:
82/494-104
Email:
info@kszc.hu