Beszámoló II, 2018-2019.

Vote it
(0 votes)
Posted by  in: Határtalanul

,,Székely étkek, somogyi ízek”,

Kaposvárra látogattak az erdélyiek

Hétfőn, 2019. május 20-án hajnalban 30 tanuló – a IX.F és a X.F osztályokból Mesaros-Török Annamáriával, Baliga Erikával és Kovács Edit kísérőtanárokkal nekivágott a 14 órás útnak, melynek úticélja Kaposvár volt. Délutánra érkeztek meg a Kaposvári SZC Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskolához, ahol vacsorával vártuk őket, majd elfoglalták szállásukat, mely a kaposvári Klebelsberg Középiskolai Kollégium volt.

Az érkezést követő napon Kaposvár főterére látogattak el vendégeink, akik megnézték a szakmával kapcsolatos dolgokat, amelyeket nagyon érdekeseknek találtak. Megismerték Kaposvár egyik legkeresettebb péktermékeket gyártó egységét, a Slendy pékséget, majd ellátogattak a „Bárányhoz”, ahol szakács - pincér szakképzés, étterem működik. Délután szabadprogramra volt lehetőség, így páran újra meglátogatták a helyeket, amelyek korábban érdekesnek bizonyultak. Az étkezés a Bárány – fogadóban volt. Vacsora után egy kis előadással lepték meg az erdélyi vendégek a kaposváriakat, nagyon sokan el is érzékenyültek a jelenlévők közül. Az esti vacsorához a főzést Baliga Erika tanárnővel irányították az erdélyiek, székely ízek voltak terítéken. A vacsorához étlappal is készültek, amely nagyon sokban úgy formailag, mint tartalmilag hasonlított a kaposvári iskola étlapjához, így mind két étlapot olvashatták a meghívottak, közel 60 fő. Mindenkinek nagyon ízlettek az erdélyi íz világú ételek. Köztudott, hogy egy jó ételt a fogyasztása után ítélnek meg annak alkotói, az ételmaradék nélkül visszaérkezett tányérok elárulták, hogy mindenki elégedett volt az elfogyasztott vacsorával. Az előadás után a gyerekek Kovács Edit tanárnő kíséretében visszamentek a szállásra, már fél tízkor mindenki elfoglalta a szobáját, mivel 10-kor volt a takarodó.

Szerdán a vendégek a kaposváriakkal kimentek a Zselicben található Ropolyi-erdő Erdőrezervátumba, ahol a vendégfogadó iskola igazgatója, tanárai és diákjai gulyáslevest készítettek, ugyanakkor bemutatták a somogyi langalló készítésének csínját-bínját. A friss meleg langallót fokhagymás mártogatóval és tejföllel tálalták. A gulyásleves ezzel a különleges ínyencséggel nagyon finom volt. A szabadban sok közös foglalkozáson vehettek részt a vendégek:

  • Táncoltak a kaposvári tanulókkal;
  •  Csoportos beszélgetésekre volt lehetőség;
  •  Sport: foci, ping-pong és tollas;
  •  Séta a Ropolyi-tó körül.

A délután további részét a Kaposvári Virágfürdőben tölthették, nagyon jól szórakoztak, volt vízicsúzda, élménymedence nyakzuhanyzókkal, sodrófolyosóval, jakuzzival, gyógymedence és kinti medence is. Mindenki nagyon jól érezte magát. Akik nem akartak az uszodába bejönni, egy külön teremben várakoztak, amíg lejárt a program.

A csütörtöki napra Szigetvári és Pécsi kirándulás volt tervezve. Reggeli után indult a csapat a Szigetvári várhoz, amelynek 1561-től Zrínyi Miklós volt a főkapitánya. A vár az 1566-os várostrommal került be Magyarország leghíresebb várai közé, a törökök elleni hősies harcokkal vált ismertté. Itt esett el Zrínyi Miklós főkapitány és Szulejmán török szultán is. A vár történetéről részletes bemutatót tartott Lebedy János várnagy, a várudvar közepén található török dzsámiban bemutatták az akkori várvédők öltözetét, fegyvereiket. A bemutató után körbesétálták a vendégek a várat, megnézték a Zrínyi Miklóst ábrázoló szobrot, a múzeumot.

Pécsen megnézték a Szent Péter és Pál Székesegyházat, felmentek a toronyházba, amelyből nagyon szép a kilátás a városra, majd séta volt a városban.

Városnézés után az Árkádban volt lehetőség vásárolgatásra és nézelődésre. A megfáradt kirándulók Kaposváron vacsoráztak, majd következett az összecsomagolás. Takarodásig volt még egy kimenő, és az utolsó ott töltött estét énekléssel töltötték mindaddig, amíg nem kellett bemenni a hálókba. Estére mindenki össze volt csomagolva, és várták a haza indulást.

Péntek hajnalban volt az indulás, estére értek haza.

A kísérőtanárok megítélése szerint a kirándulás nagyon hasznos volt, összehozta az osztályközösséget, a társaságot, jobban megismerték egymást, megismerkedtek a kaposvári tanulókkal, új helyeket láthattak. Nagyon jó volt a hangulat, mindenki kellemesen szórakozott e pár nap alatt. Jó volt kikapcsolódni a mindennapok rutinjából.

Mesaros-Török Annamária,

Szaktanár, osztályfőnök jegyzetei alapján

A pályázatról készült videó:

 

 

 

 

Képekben:

Pap Zoltán mesterszakács előadása:

 

 Erdélyi Est

Kaposvári városnézés

Langallósütés Ropolyban

Slendy pékség látogatása

Pécsi kirándulás

Tanüzemi látogatás

Last modified on Péntek, 23 Augusztus 2019 09:55

Számlázási cím

Kaposvári Szakképzési Centrum
Székhely:
7400 Kaposvár
Kontrássy u. 2/A.
Telefon:
82/494-104
Email:
info@kszc.hu