Nemzeti Tehetség Program beszámoló

fejlc

 

Beszámoló

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt Nemzeti Tehetség Program keretében a Kaposvári SZC Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája 1 604 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.  

A pályázat címe: Gasztronómiai barangolás Somogyországban.

 A pályázat célja: A szakképzésben részt vevő tehetséges fiatalok tehetséggondozásának és az ezt segítő alkotópedagógiai műhelyek működésének támogatása.

A komplex tehetséggondozó program 6 szakács és 5 pincér tanuló számára nyújtott lehetőséget a – tanórákon elhangzottakat kibővítő - szakmai ismeretek elsajátítására, 2015. december 1 – 2016. április 25. közötti időszakban.

A diákok megismerkedtek Somogyország gasztronómiai hagyományaival, feledésbe merült ételeivel. A szakács tanulók új technológiai eljárásokat is kipróbálhattak, mint például a szuvidálás vagy a konfitálás. A pincér tanulók az italkeverés rejtelmeibe is betekintést nyertek, különböző terítési és felszolgálási módokat ismertek meg, eközben tökéletesítették technikájukat.

Az egynapos szakmai kirándulás Budapestre, a vendéglátósok körében méltán nagyra tartott  Gundel étterembe irányult. Az ebéd során a diákok megfigyelhették a különleges tálalási és felszolgálási módokat is. Az elfogyasztott ételek révén egy gasztronómiai ízutazás részesei lehettek a program résztvevői.

A híres Gerbeaud Kávéház történetével és a különleges nívót képviselő termeivel is megismerkedhettek a diákok, ezt követően láthatták a Michelin csillagos Onyx étterem legmodernebb eszközeit üzem közben, valamint az ételkészítést és a tálalást is megfigyelhették.

A pályázat egy, az élményeket és a kész termékeket fotókon is megörökített kiállítással, a projekt bemutatásával, majd egy ebéddel zárult. Megjelent a záró rendezvényen Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója, Sárdi Péter, a Kaposvár-Somogy Megyei

Tehetségsegítő Tanács elnöke és Mayer Judit, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési vezetője.

Az iskola tanulói és dolgozói természetesen ott voltak az eseményen.  

A program elvitathatatlan érdeme, hogy a tehetséges diákok olyan hasznos ismeretekre, tapasztalatokra tettek szert, amelyeket jól fognak tudni hasznosítani a gyakorlati munkájuk során.

A tehetséggondozást a Széchenyi iskola két kiváló szakoktatója, szakács mesterlevéllel rendelkező Horváth Lajos szaktanár és pincér mesterlevéllel rendelkező Kisiván István szaktanár végezte.

 

lblc

Számlázási cím

Kaposvári Szakképzési Centrum
Székhely:
7400 Kaposvár
Kontrássy u. 2/A.
Telefon:
82/494-104
Email:
info@kszc.hu