SZC logo

Kaposvári Szakképzési Centrum

OM kód: 203027/006 | 7400 Kaposvár Rippl-Rónai utca 15.

Intézmény logo

Kaposvári SZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Történet

Iskolánk története

Történet

Az iskola 1911-ben alakult annak ellenére,- hogy az ország egész területén sűrűn egymás után megnyíló ilyen jellegű szakiskolák sokasága miatt - meg akarták akadályozni a további iskolák felállítását. Az első tanévet 50 tanulóval kezdték meg. A végzett diákok akár az Osztrák-Magyar Monarchia, akár Nyugat-Európa piacain eredményesen tudták képviselni a magyar nemzetgazdaság érdekeit. A fő cél azonban az volt, hogy városunk és megyénk a mikroökonómiai tevékenység ellátásához szükséges szakemberekhez jusson.

1948-ig Kaposvári Községi Kereskedő Tanonciskola, 1948. június 21-től Kaposvári Állami Kereskedő Tanonciskola, 1949. februártól Kaposvári Állami Kereskedő tanuló Iskola, 1949. októbertől Kaposvári Állami Kereskedőképző Iskola, 1950. augusztustól 3o4.sz. Iparostanuló Iskola.

1987. március 15-én vette fel az iskola a ,,legnagyobb magyar,, Széchenyi István nevét. Az emlékezetes eseményen dr. Kanyar József, levéltárigazgató, a történelemtudományok doktora tartott nagyívű, szívet megdobogtató előadást Széchenyiről.

Az iskola jelene (1990 - től):

Az 1990-as évek elején megtörténik az iskola újabb bővítése, valamint megindult a vendéglátóipari szakközépiskolai oktatás is.

1996/97-es tanévben a városi önkormányzat döntése értelmében a megszüntetett Petőfi iskola kilenc tantermét vehettük birtokba. Ebben a tanévben indult először egy új típusú szakközépiskolai oktatás: kétéves, nappali rendszerű, szakmunkások szakközépiskolája, a Matura Magániskola. Ez a képzés a szakmát szerzett tanulóknak biztosított érettségiszerzési lehetőséget.

1999-ben újabb bővítésre volt szükség, ezért megkezdődött az emeletráépítés a Rippl-Rónai utcában.

A 2000-es évektől napjainkig

A 2000-es évek elején megszűnt a hároméves szakmunkásképzés. Helyette a szakmák oktatása két éves képzéssé vált: a 9-10. osztályok alapozása után a 11-12. évfolyamokon lehetett szakmunkásképző bizonyítványt szerezni.

A korszakban Kaposvár legnépesebb középiskolájának számítottunk, több mint 1100 tanulóval.

2003-ban iskolánk rendezte meg az SZKTV országos döntőjét.

2004-ben megszűnt a Matura Magániskola, melynek tevékenységét ettől a tanévtől a Rippl-Rónai utcai iskola vállalt magára.

Emellett ebben az évben vehettük birtokba a Teleki utcában felépített tanszállodát és tanéttermet.

2007-ben elkészült a TISZK, ahol iskolánk kereskedő tanulói vehettek részt szakmai gyakorlaton.

Részt vettünk az Szakiskolai Fejlesztési Programokban és a Nemzeti Tehetség Programban is.

Az évek során több külföldi programba is bekapcsolódtunk, így a Határtalanul és az ERASMUS+ program részesei is lettünk, és fontos külföldi szakmai kapcsolatokat építettünk ki Ausztriában, Horvátországban, Erdélyben, illetve a 2023/2024-es tanévben Görögországban is.

Az iskolában jelenleg technikumi, szakképző és felnőttképzés zajlik a turisztika-vendéglátás és a kereskedelem ágazatokon belül.


Partnereink

SZC logo

Kaposvári Szakképzési Centrum


Kaposvári SZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola

7400 Kaposvár Rippl-Rónai utca 15.

Telefon: +36 (82) 510-941

E-mail: titkarsag@szechenyi-kaposvar.hu

OM azonosító: 203027/006


2024Kaposvári SZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola